דור גלי שמואל זוהר

עיר נמל

dor5gali@gmail.com, shmuelz@gmail.com

 

פרויקט "עירַ־נמל" נובע משתי בעיות בסיסיות שזיהינו. הראשונה היא בעיה כלל עולמית – ההתחממות הגלובלית בכלל, ועליית מפלס פני הים בפרט, שתוביל להצפת אזורים סמוכים לחוף הים ברחבי העולם. מתברר כי שטחים עצומים של נמל חיפה וסביבתו יוצפו ויהפכו לבלתי שמישים בתוך 50 שנה.

כיום יש שתי תכניות שאושרו לאזור – הקמת רציף מכולות נוסף שנבנה בימים אלו, וכן הפיכת הנמל המערבי הישן לאזור תרבות ופנאי בדומה לנמל תל אביב. שתי התכניות הללו אינן מתייחסות כלל, על כל נספחיהן והוראותיהן, לנושא עליית מפלס פני הים, ובנוסף הן מנותקות מהרצף האורבני ומהכלכלה המקומית של חיפה. ייתכן והדבר נובע מהבעיה השנייה המקומית לעיר חיפה והיא הניתוק האורבני מהעיר עצמה, בעיקר העיר התחתית, מחוף הים, על ידי הנמל.

מאחר ומדובר כיום בשטח עצום שמשמש לפעילות הנמל, אחסון מכולות ותו לא, החלטנו שתכנון עתידי לאזור צריך לנצל את השטח בצורה אחרת, ליצור שטחי אחסון תת־קרקעיים למכולות, וזה יאפשר תכנון עירוני מעליהן שיוגבה כדי להתמודד עם עליית מפלס פני הים. כאמור, מאחר והפרויקט שואף לחבר בין חיפה לקו החוף שלה, יהיה צורך במגוון רחב יותר של שימושים באזור זה, כל זאת בלי לוותר על פעילות הנמל על שלל מנופיו ואוניותיו.

עיסוקו העיקרי של הפרויקט, בהתאם לשמו, הוא תכנון של עיר־נמל, רובע עירוני שמשלב בין עיר על שלל מרכיביה לבין נמל על כל המשתמע מכך, ומאפשר לחיים אורבניים לפעול תוך חיבור של חיפה לים, זאת לצד פעילותו של נמל.

הפרויקט כולל מגוון רחב של אופציות לאדריכלות על מים – החל ממבנים הקשורים לקרקע הקיימת של המפרץ הטבעי דרך כלונסאות, וכלה במבנים שצפים במי מפרץ חיפה. צורות הציפה המגוונות מאפשרות גם שימוש שונה בכל אחד מהאזורים, פרוגרמה שונה וסוגי תנועה שונים שעוברים בתוכם.

 

מנחים: פרופ' אדריכל עבדל קאדר סנאן, אדריכל גינת עידו.